HomeCouncilCommunity feedback wanted for CBD amenity upgrade

Community feedback wanted for CBD amenity upgrade

CBD toilet block
An artist impression of the courtyard area of the Barolin Street park and toilet block.

A civic plaza, increased safety and accessibility and baby changing facilities in the CBD are all part of a proposed toilet upgrade currently out for community consultation.

Located on Barolin Street between the post office and Bundaberg Regional Art Gallery, maintaining the historic charm of the building is also a key factor of the concept designs.

The community can now view the concept and provide feedback on the proposed upgrade and surrounding park features.

Bundaberg Regional Council's parks and gardens portfolio spokesperson Cr Wayne Honor said the toilet block was in a small park space between the facilities, which would also be upgraded as part of the project.

He said Council identified the need for the upgrade to meet modern-day accessibility, construction, and safety standards.

“Council is hoping to upgrade the area to not only discourage anti-social behaviour, but also to provide a safe space for the community while implementing modern-day requirements, such as baby changeroom features and disability access, to what is an outdated toilet facility,” he said.

CBD toilet upgrade
The toilet block on Barolin Street in the CBD will soon be upgraded.

“We are hoping that through a survey process, residents can provide some feedback about the design and what details it should incorporate before construction gets underway.”

Cr Honor said the toilet block was situated in a Neighbourhood Character Site, as identified in the Heritage and Neighbourhood Character Overlay Code.

He said while the toilet block itself was not listed on any Heritage Registers, the proposed design aimed to complement the cultural heritage of the nearby Bundaberg Post Office and Bundaberg Regional Art Gallery.

“There will be certain historic elements incorporated into the new facility as well as some modern aspects to keep in line with accessibility requirements,” he said.

“This includes a four-cubicle unisex toilet block which will feature one ambulant cubicle, one fully disability compliant cubicle and a baby change table.

“The open design will create an improved safe and secure public environment.”

CBD toilet block
The concept design for the upgrade to the toilet block on Barolin Street.

Civic plaza upgrade

Cr Honor said as part of the project, a proposed civic plaza was planned for the front of the Pensioner’s League and adjacent to the toilet block.

“This will include works to the concrete pathway as well as new and additional seating, a new drinking fountain and landscaping in the area,” he said.

“These upgrades will greatly improve the park area, providing a nice space for the community to utilise while visiting the CBD.”

The community is invited to provide feedback on the project via a survey until 3 April 2022 here.

Use the QR Code here to complete the survey and read more about the project.

Paper copies of the survey are available by calling 1300 883 699 or visiting any Council customer service centre.

More Council news: Boreham Park monorail repurposed for bridge build

5 COMMENTS

5 COMMENTS

  1. How on earth can you think that proposal looks anywhere as good as the toilet block looks now? The drawing has taken away the soul and charm of that lovely heritage building. If you want to improve facilities how about reworking the grubby ones in the Barolin/Targo block and leave these alone. I’d walk to this one (as it stands) any day than use the pavilion one.

  2. Make the Toilets pop up self cleaning like Alfred St next to Sydney Harbour Bridge.
    Charge 50c per use. Toilets drop below pathway at late night times so not used for criminal activities.

  3. please leave the façade of the old toilet block. Your illustration of the new block looks so plain, dull and modern. It is in no way in keeping with the Post Office or other buildings in the area. Our city needs to retain as much of its historical value as it can. Surely someone can design a more modern structure to fit behind the existing facade.

Comments are closed.

Latest news

Recent Comments

CONNECT

30,657FansLike
4,005FollowersFollow
267FollowersFollow
61SubscribersSubscribe
>